مدیر کانون فرهنگی هنری یاران مسجد قزوین:
اجرای طرح جامع پیوند مسجد و مدرسه توسط کانون یاران مسجد قزوین
به گزارش روابط عمومی ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد استان قزوین، مجتبی فیضی کلاسی مدیر کانون فرهنگی هنری یاران مسجد قزوین و عضو انجمن علمی علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران در خصوص اجرای طرح پیوند مسجد و مدرسه توسط این کانون بیان کرد: ما در مسئله تربیت معتقد هستیم که عوامل مختلفی در شکل گیری شخصیت یک نفر اثر می گذارد و اولین و اساسی ترین بستر تربیتی، خانواده و سپس جامعه است.
مدیر کانون فرهنگی هنری یاران مسجد قزوین ادامه داد: در جامعه نظام رسمی تعلیم و تربیت مانند مدرسه و دانشگاه و نظام غیررسمی نظیر مساجد، محتواهای سمعی و بصری مجازی، گروه دوستان و همسالان و محیط جغرافیایی بر تربیت یک نفر اثرگذار است؛ البته افزون براینها در اندیشه اسلامی عواملی هم قبل از تولد در تربیت فرد نقش دارد.
وی عنوان کرد: یکی از مهم ترین اضلاع تربیتی، ضلع مسجد، مدرسه و خانواده است و این عوامل اگر به درستی نقش خود را بشناسند به تناسب قادر به مدیریت سایر عوامل هم هستند برای مثال مسجد می تواند با بسترسازی یک جمع همسال سالم، پویا و مومنانه با محوریت مربیان دینی، محیط امنی که آسیب های ناشی از دوستی های نابجا در آن مرتفع شده است را فراهم کند؛ محیط امنی که هم پاسخ دهنده نیاز نوجوانان این سن به تعاملات و تشکیل اکیپ های دوستانه است.
فیضی اعلام کرد: مساجد موفق با تحقق تعامل موثر و سازنده با مدرسه و خانواده به عنوان مرکز محله اسلامی و مرجع تربیتی می توانند نقش آفرین باشند، به شرطی که این نقش خود را بشناسند و بدانند برای تحقق آن چه کارهایی را می توان دنبال کرد.
وی توضیح داد: یک مسجد موفق اول باید ظرفیت های تربیتی، نقاط قوت و ضعف خودش و سایر نهادهای تربیتی را بشناسد، برای مثال ما در این مسجد 6 دانشجوی کارشناسی داریم و 12 دانش آموز موفق در متوسطه دوم داریم که از اینها می توان برای رفع اشکالات درسی دانش آموزان که در مدرسه با آنها ارتباط گرفتیم و در ساعت مشخصی به مسجد می آیند، استفاده کنیم.
مدیر کانون فرهنگی هنری یاران مسجد قزوین تصریح کرد: در این بین ظرفیت هایی را هم مدرسه دارد که می تواند در اختیار ما قرار دهد، بنابراین شناخت ظرفیت های خود و سایر نهاد های تربیتی، نقاط قوت، ضعف و چالش های هر کدام مسئله دیگری است که باید مدیرانی که در مسجد هستند روی آنها اندیشه ورزی کنند.
وی تأکید کرد: در گام بعد، مسجد باید به دنبال تعامل فعال با مدرسه و خانواده باشد، ما در کانون فرهنگی هنری یاران مسجد در این خصوص برنامه هایی را تدوین کردیم که با یاری پروردگار متعال و امداد وجود مبارک امام عصر(ارواحنافداه) در صدد تقویت در اجرای آن هستیم.
فیضی گفت: برگزاری هیئت دانش آموزی ثابت هفتگی در مسجد و مناسبتی در مدرسه، بهره مندی از ظرفیت گروه های جهادی برای ارتقای سطح علمی دانش آموزان، نقش دهی به دانش آموزان مستعد برای ایفای مسئولیت در آینده در قالب های هیئت، کانون، بسیج وغیره با تعریف کردن مأموریت های متناسب با سن شان، داشتن برنامه ها و کارگاه های مختلف برای خانواده دانش آموزان نظیر سواد رسانه، سبک زندگی، تربیت فرزند، شناخت نسل جدید، توانمند سازی نحوه مواجهه با اعتیاد فرزندان به مواد مخدر، اینترنت و بازی های آنلاین وغیره، شناسایی نخبه های دانش آموزی و سرمایه گذاری تخصصی بر روی آنها، برپایی اردوهای مشترک با مدرسه، جلسات مشترک، بهره مندی از ظرفیت والدین برای تقویت شبکه جلسات خانگی قرآنی در محله قرآنی اصفهان وغیره و در نهایت هم ایجاد فضایی امن و جذاب برای دانش آموزان می تواند یکی از اهداف کانون مسجد باشد.
وی اظهار کرد: نقش آفرینی مسجد در تعاملش با مدرسه با توجه به نقاط قوت و ضعف تشکیلاتی اش مراتب مختلفی دارد، گاهی نقش تکمیلی و مستقل داریم که در این نقش تنها اشتراک مسجد، مدرسه و خانواده، وحدت در هدف است و عملا مسجد با مدرسه و خانواده ارتباطی ندارد و کوشش هایش مستقل در جزیره ای جداگانه و مکمل اقدامات آنان است که این ضعیف ترین مدل نقش آفرینی مسجد در تعامل با مدرسه و خانواده است.
مدیر کانون فرهنگی هنری یاران مسجد قزوین افزود: گاهی نقش آفرینی جذبی و تبلیغی است که در این رویکرد مربیان و روحانی مساجد وارد مدارس می شوند و فعالیت های مختلفی مثل برگزاری نماز جماعت، برنامه دعای توسل، مسابقات فرهنگی و ورزشی، برگزاری اردو و اداره کردن کلاس های مرتبط را دنبال می کنند.
وی تأکید کرد: گاهی نقش مشارکتی در آموزش و تربیت مدرسه را شاهدیم که این ارتباط اضلاع سه گانه تا حدی نظام مند شده است، کارکنان و اولیای مدارس به مسجد اعتماد کرده اند و بخشی از اجرای امور مدرسه را به مسجد سپرده اند و درنهایت نقش تأسیسی و تلفیقی است که مسجد به چنان قوت تشکیلاتی و اقتصادی و برنامه ای رسیده که خودش می تواند ساختاری آموزشی تربیتی را طرح ریزی و اجرا کند.
فیضی با اشاره به اجرای طرح جامع پیوند مسجد و مدرسه در مدرسه شهید عجمیان قزوین اعلام کرد: حضور ما و دوستانمان در مدرسه پسرانه ابتدایی شهید عجمیان که با همراهی صمیمانه مدیر متدین و پرتلاش این مدرسه، کادر اجرایی، معلمان و اولیای گرامی دانش آموزان همراه شده است، در راستای تحقق اهداف نظام جامع پیوند مسجد و مدرسه و خانواده است.
وی یادآور شد: الحمدلله دانش آموزان استقبال بسیار خوبی از مربیان اعزامی مسجد داشته اند، اخیرا مسابقات یادواره عمو سید حسن که در قالب مسابقات ورزشی در رشته های مختلف در مدرسه شهید عجمیان برگزار شد و در نظر داریم ویژه برنامه ایام فاطمیه را به برکت حضرت زهرا (س) با تشکیل هیئت دانش آموزی طفلان مسلم(ع) دبستان شهید عجمیان به مدت یک هفته اجرا کنیم و در آن دانش آموزان ضمن آشنایی با سیره فاطمی، به نقش آفرینی مسئولیت پذیرانه در فضای هیئت بپردازند.